
5 tips til de bedste vinterbilleder
Vi har samlet vores 5 bedste tips til dig, der gerne vil ud med kameraet i vinterferien. For selvom det hedder vinterferie og vi kun er i februar, så har de første tegn på forår nemlig vist sig! Og ét er helt sikkert, oven på en lang og ensformig vinter hiver lyset og farverne os ud af vores vinterhi og får os til at længes efter lysere tider.
Tip 1: Se de naturlige linjer
Det kan være en flot facade, en helt lige vej eller en badebro, som på Alexander Poulsens billede ovenfor. Kig efter linjerne i dit motiv og fang nogle fantastiske billeder.
Tænk på det gyldne snit eller brug tredjedelsreglen, hvor du placerer naturlige linjer, så de leder øjet igennem billeder - som fx badebroen, der giver os en følelse af dybde og længde.
Tip 2: Leg med skygger og silhuetter
Uanset om der er lys eller ej, så kan du tage nogle virkelig fine billeder ved at bruge skygger og silhuetter i dine billeder.
Når solen står lavt (fx under den gyldne time lige før solnedgang) kan du arbejde med modlyset og opnå smukke silhuetter.
Praktiske tips til vinterfotografering
Det kan være koldt at fotografere om vinteren. Disse tips kan være nyttige for dig:
- Ekstra batterier: Batterier løber hurtigere tør for strøm, når det er koldt. Derfor: Tag ekstra batterier med til kameraet, eller en powerbank til mobiltelefonen, og hold gerne batterierne varme i inderlommen nær kroppen.
- Indstillinger: Lær indstillingerne på dit kamera at kende inden du tager af sted, så du ikke skal stå og fumle med det i kulden.
- Nok plads: Sørg for at du har nok lagringsplads, uanset om det er på kameraet eller mobilen, så du undgår at løbe tør.
- Fotohandsker: Invester i handsker som er designet til at fotografere med, så du let kan bruge dit kamera uden at fryse fingrene.
Tip 3: Gråt er flot
Gråvejr behøver ikke nødvendigvis være en dårlig ting, når man tager billeder. Først og fremmest behøver du ikke tage højde for - eller hensyn til - lyset, og derudover kan du i gråvejr fange nogle dramatiske billeder, som Mads Gregersen, der har været af sted med sin drone over Velling Skov.
Prøv at tage billeder i RAW-format, så du har større kontrol over billedredigeringen efterfølgende. Generelt kan det være en god idé at skrue op for ISO (400-800 eller mere) for bedre at fange detaljerne på lidt mørke, grå dage. På mobilen kan du trykke på skærmen og "trække" lysstyrken op manuelt.
Tip 4: Gå tæt på!
Når man bor på det nordligste af den nordlige halvkugle, så er de første spæde forårstegn et livsbekræftende bevis på, at lysere tider er på vej. Har du spottet årets første vintergækker? Når du tager dit billede, så vær ikke bange for at gå helt tæt på – også selvom det måske betyder, at du må ned på knæ. Husk at fokusere på det vigtigste i dit motiv.
Tip 5: Det positive i det negative!
Selvom det har regnet og der ligger vandpytter over på gader og stræder, så se det ikke som en hindring for et godt billede, men se mulighederne. Genspejlinger giver ofte nogle helt fantastiske billeder, og det behøver ikke at være i en sø eller et hav. Det kan være i noget så simpelt som en vandpyt. Leg med dit motiv og gør det helt unikt.
For at fange hurtige bevægelser kan du med fordel bruge en hurtig lukkertid (1/250 eller hurtigere) eller bruge seriemodus på mobiltelefonen, så du tager en række billeder på én gang. Efterfølgende kan du vælge det bedste øjebliksbillede.
Når kameraet er fyldt..
Du skal naturligvis ikke lade dine bedste billeder blive liggende i kameraet. Få dem ud og brug dem fx i et fint vægbillede, som en del af din næste fotobog eller på et postkort, som du sender til en god ven.